Operaties

Algemeen:
Operaties vinden doorgaans in de ochtend plaats. Wij streven ernaar uw huisdier dezelfde dag nog naar huis te laten gaan. In zijn eigen omgeving herstelt uw huisdier meestal beter.

Als u uw huisdier komt halen kan deze nog een beetje suf, misselijk en slap zijn. Pas dan op met traplopen en zorg ervoor dat uw huisdier op een rustige en warme plek kan herstellen en houdt de patiënt apart van uw andere dieren.

Honden dienen de eerste 10 tot 14 dagen na de operatie aangelijnd uitgelaten te worden. Een klein blokje om is voldoende. Katten dienen deze periode binnen te blijven.

Narcose:
Operaties, verdergaande onderzoeken en sommige behandelingen (o.a. gebitsreiniging) vinden bijna altijd plaats onder narcose. Dit houdt in dat uw dier in een kunstmatige slaaptoestand wordt gebracht en niks van de behandeling merkt.

Elke behandeling onder narcose brengt een bepaald risico met zich mee. Dit risico proberen wij zoveel mogelijk te beperken door een voorafgaand klinisch onderzoek en mogelijk een bloedonderzoek (met name bij oudere patiënten). Gebruikt uw huisdier bepaalde medicijnen of heeft deze andere gezondheidsklachten, laat dit dan aan ons weten. Om operatie risico s te minimaliseren gebruiken wij bij narcose zuurstof en monitoren wij de conditie van uw huisdier.

Het is belangrijk dat patiënten die onder narcose gaan zeker 12 uur van tevoren niets hebben gegeten. Water drinken is wel toegestaan. Dit geldt niet voor konijnen en knaagdieren, zij moeten altijd toegang tot voedsel hebben.